maanantai 17. joulukuuta 2012

Oranssi

Oranssi 

- oranssi väri on saanut nimensä appelsiiniltä 8mm. vanha ranska orenge, Eng. orange) Appelsiinipuu (Citrus aurantius) on ikivihreä ja siksi myös oranssiin väriin on liitetty hedelmällisyys. Se kertoo tehokkuudesta.

- Oranssi on sekundääri- eli väliväri ja sitä saadaan sekoittamalla punaista ja keltaista.

- Muinaisen maailman värjäysväreihin kirkas oranssi ei kuulunut.

- Sanotaan, että oranssi vaikuttaa kaikkein kuumimmalta väriltä. Oranssi lisää ruokahalua. Oranssi sana on voima, menestys, viehätysvoima, vetovoima, auktoriteetti ja ilo. Monessa paikassa oranssi yhdistetään halpuuteen.

- Oranssi vaikuttaa suoritus- ja pätemisen tarpeisiin. Se auttaa lapsia muistamaan paremmin. Oranssi kertoo elinvoimasta, suoraviivaisuudesta ja itsekeskeisyydestä.

- Oranssi on tuttu väri mm. eräissä tehokkaissa puhdistusainepakkauksissa, mm. eräissä viemärinpuhdistusaineiden pakkauksissa. Musta rasti oranssilla pohjalla on tuotteissa myrkyn merkki.Kulttuurit ja tavat

- Punainen (siis oranssi) tukka oli hyvin suosittu muinaisessa Roomassa Englannissa punaiset hiukset tulivat suosituiksi 1500-luvulla.

- Keskiajalla oranssia sävyä saatiin mönjästä, joka tehtiin kuumentamalla valkoista lyijyä pitkään tulella. Sitä käytettiin sekä taidemaalauksessa että paksujen käsikirjoitusten värittämiseen. Oranssia saatiin myös hyvin myrkyllisistä orpimentista sekä realgaarista, josta tuli parempi oranssi, mutta joka ei sopinut yhteen lyijy- tai kuparipohjaisten sävyjen kanssa.

- Kiinassa, kuten Japanissakin oranssi liittyy onnellisuuteen ja rakkauteen.

- Buddhan väri; myös buddhalaisten munkkien kaavun väri. Buddhalaisessa taiteessa oranssi kuvasi valaistumisen korkeinta tasoa. -  Oranssihtava persikan väri on hinduille pyhä väri. Intian kansallislipussa oranssi symboloi kärsimystä.

- Irlannissa oranssilla on poliittista ja uskonnollista symboliikkaa: se liitetään protestantteihin.

- Useissa maissa oranssi liitetään postilaitokseen ja joissakin maissa oranssia kutsutaan 'postiväriksi'

- Ukrainalaisessa kulttuurissa oranssi symboloi voimaa, kunnianhimoa ja kestävyyttä sekä symboloi aurinkoa ja tulta.

- Persialaisissa matoissa oranssin on sanottu merkitsevän kiintymystä.

- Singaporessa ja Malesiassa oranssi on puhelinkoppien väri.

- Amerikassa vankila-asusteiden väri.

- USAssa oranssi liittyy mm. halloweeniin ja kiitospäivään. Kun Halloween-juhlinta on ilmiönä siirtynyt myös jossain määrin Eurooppaan, myös Suomalaisessa marraskuisessa katukuvassa on alkanut näkyä oransseja kurpitsakoristeita ja jopa oransseja Halloween-donitseja.

- Sininen on oranssin vastaväri eli komplementtiväri. Oranssia pidetään luonteeltaan lämpimänä värinä.

- Oranssin vivahteita on monia. Huomiota herättäviä, räikeimpiä sävyjä käytetään varoitusväreinä rakennustyö- ja onnettomuuspaikoilla auto- ja lentoliikenteessä. Lentäjien varoittamiseksi mastoissa ja korkeissa rakennuksissa käytetään usein "international orange" -sävyä, joka näkyy kauas huonossakin säässä. Vähennettäessä valööria saadaan samoilla aallonpituuksilla maltillista ruskeaa väriä, jota voidaan käyttää esimerkiksi suojavärinä metsässä.


EtymologiaSuomen sana oranssi on lainattu ruotsin kautta ranskan sanasta orange, joka merkitsee sekä appelsiinia että sen väriä.
Oransseja symboleitaHollannin kuninkaalliset pitävät oranssia tunnusvärinään kuten myös maan urheilujoukkueet.

Oranialaisveljeskunta on Pohjois-Irlannin protestanttien tätä väriä suosiva kansalaisjärjestö.

Ukrainan presidentinvaaleissa oranssi oli länsimielisen presidenttiehdokkaan Viktor Juštšenkon kannattajien tunnus. Oranssista on tullut liberaalin vallankumouksen väri entisissä sosialistisissa maissa.

Norsunluurannikon jalkapallomaajoukkueen peliasu on oranssi.

Helsingin metron tunnusväri on oranssi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti